Sadekauden terveiset sinne Suomen helteisiin alkukesän päiviin.

Viime kirjeessä kerroimme projektien valmistelusta. Nyt tiedämmekin jo jotain eli lähetyksemme päätti lähettää Darimu-projektin Ulkoministeriölle. Äitiyspakkausprojekti sai jäädä odottamaan.

Suurin osa teistä onkin varmaan jo kuullut nuttuprojektin tullivaikeuksista. Niistä en vielä tässä kirjeesssä kirjoita sen enempää kuin että kaikki ihanat nututttajat voivat nyt nauttia Suomen kesästä ja toivon, että nuttujen lähetyksessä pidetään tauko, kunnes täällä päässä asiat selviävät. Nuttuasiaa voi seurata FB:ssa Nuttu- sivuilta tai kotisivuilta www.nuttu.info/category/nuttu.

Vierastalon aamupalapöydässä

Tiedättekin varmasti, että asumme Kansanlähetyksen ns. vierastalossa täällä Addis Abebassa. Niinpä kirjoitan tämän kirjeeni kertoen yhdestä tavallisesta aamusta vierastalon aamupalapöydässä. Aamupalaksi on iso kattilallainen Etelä-Afrikkalaisista kauraryyneistä aamukuudelta keittämääni puuroa ja punaista kiinanruususoppaa.

Talon toisessa päässä asuvat pitkäaikaiset työtoverimme Helena ja Tapio Räisänen, joiden vanhin poika Markus on tullut Suomesta katsomaan heitä. Pihalla meitä vahtii Timi -koiramme ja vahtikopissa on paikalla aina joku vahdeistamme.

Tällä kertaa vierainamme ovat lähetyksemme työntekijät Mika ja Tania Lehtinen poikiensa Noahin 6v., Mateon 4v. ja Natanaelin 1v. kanssa. Mukana on myös suloinen Naomi –tyttö 14 kk, jota he parhaillaan yrittävät adoptoida itselleen. Prosessia on jatkunut jo monta kuukautta. Eilen Etiopian ainoa tätä tarkoitusta varten laillistettu sosiaalityöntekijä on käynyt vierastalollamme tekemässä Lehtisten kotiolojen kartoituksen. Mies näytti tutulta ja paljastuikin, että hän on samalla Etiopian oromon kielisten urheilu-uutisten lukija. Hän kertoi tuntevansa Etiopian naisasioista vastaavan ministerin ja lupaa vauhdittaa asiaa soittamalla hänelle. Lehtiset ovatkin illalla saaneet monta puhelua asiaa koskien. Ministeri halusi ottaa Lehtiset vastaan toimistossaan, mutta huomasi kesken kaiken, että hänellä olikin joku toinen tapaaminen jo sovittuna.

Alamme selvittää, kuka lähtee minnekin ja millä autolla. Räisäsen Tapsakin tulee siihen huviin mukaan.
Lehtisten Noah on ensimmäinen lähtijä. Addis Abebassa ollessaan hän käy kansainvälistä Englannin kielistä koulua. Jimmassa asuessaan Noah ja Mateo käyvät SOS päiväkodissa. Ainoastaan pikkubussillamme on lupa ajaa turvallisuussyistä kansainvälisen koulun alueelle. Lehtiset lähtevät saman tien hakemaan Afrika-hotellilta Noamin enoa, joka on tullut maaseudulta luovuttamaan Naomin virallisesti oikeusteitä Lehtisille. Hänellä on tulkkina mukanaan Jimman rovastikunnan talousjohtaja Hamsalu. Vietyään Noahin kouluun he jatkavat sitten kaikki yhdessä matkaansa Naomin asiaa hoitavan lakimiehen luo.

Aki suunnittelee matkaa Nissanin korjaamolle, jonne hän on eilen vienyt yhden lähetyksen maastoauton. Nissan ostettiin uutena ja ensimmäisellä matkallaan maaseudulle huoltoaseman pojat tankkasivat siihen naftan sijasta vettä. Auto tuotiin kuorma-auton lavalla Addikseen ja se oli neljä kuukautta korjaamolla. Mutta edelleenkin auton vedot ovat huonot. Korjaamolla oli eilen väitetty, että auto ei ollut ikinä heidän korjaamossaan. Aki on penkonut vanhat kuitit esille ja kopioinut ne mukaansa. Auto on luvattu täksi aamuksi valmiiksi, mitä Aki epäilee, mutta on kuitenkin luvannut mennä hakemaan sen, jos se on valmiina.
Eilen minä huomasin, että Räisäsen Helenan professional licence as a nurse (lupa toimia Etiopiassa sairaanhoitajana) oli vanhentunut ja selvitin lisenssin uudistamista kirkon toimiston kautta. Helena on lähdössä lisenssiä varten Korealaiseen sairaalaan terveystarkastukseen. Se on samalla suunnalla kuin Nissanin korjaamo. Tapio lähtee kyytimieheksi.
Minä olen menossa Black Lion sairaalaan. Olen luvannut viedä Räisäsen Markuksen mukanani katsomaan sairaalaa, jossa hän on syntynyt 33 vuotta aikaisemmin. Sitten huomaan, että voin joutua lähtemään sairaalasta suoraan tulliin. Sovimmekin, että Markus tulee myöhemmin mukanani. Tamrat, joka hoitaa lähetyksemme asioita, lähtee mukaani ja tarjoamme kyytiä myös naapurin vahdille, joka on tulossa samaan suuntaan.

Tigist -lapsenvahti tulee katsomaan Lehtisten muita lapsia. Jätän Adabse -vierastalon keittäjälle kaalit, riisit ja lihat pöydälle kaalilaatikon tekoa varten. Kyllä hän varmasti tarvikkeista keksii, mikä on tämän päivän lounas. Olohuoneen vaatenaulakosta riippuvasta banaanitertusta hän osaa ottaa banaaneja paikalla olevien aamupäiväkahvipöytään.

Vien pyykit vielä narulle, keräilen kaikki tarvittavat viralliset kirjeet nuttuprojektini tullivapauden hoitamiseksi mukaan. Tähän mennessä kirjeitä on kertynyt 22.

Tulen taatusti saamaan moitteita Adabselta, koska jätän talon avaimet lapsenvahdille, mutta se on nyt tällä kertaa ainut vaihtoehto.

Lounaalla meillä kaikilla onkin sitten monta uutta tarinaa kerrottavana. Tamrat ihmettelee matkalla Black Lioniin tämän maan byrokratiaa. ”Ellette olisi koko ajan tekemässä jotain hyvää ja auttamassa, ei teillä olisi näitä kaikkia ongelmia”, tuumii hän.

Poltetut kirkot ja talot

Aki vieraili Jimman presbyteerin johtajan Ato Hailun , hiippakunnan kehitysjohtajan Terfassan ja kirkon evankelioimistyön johtajan Yonas Yiggesun kanssa kahdella paikkakunnalla, joissa kirkot oli poltettu. Muslimit olivat hallituksen määräyksestä rakentaneet kirkkojen tonteille mutarakennukset väliaikaisiksi kirkoiksi. Rakennusten sisäpuoli oli vielä kesken, mutta niitä käytettiin jo kokoontumistiloina. Poltetun tilalle rakennettu evankelistan uusi talo oli vielä kesken. Rakentaminen on selvästi hidastunut, enää poliisi ja armeija eivät ole paikalla valvomassa. Evankelista asuu vielä vuokratalossa, muslimit maksavat hänen vuokransa. Kolmannelle paikkakunnalle Aki ei enää ehtinyt mennä, mutta siellä on ollut muita paikkakuntia jännittyneempi tunnelma, kertoivat kirkon edustajat. Siellä seurakunta kokoontuu itse hankkimassaan muovisessa telttakatoksessa.

Suomen suurlähetystön myöntämällä avustuksella on hankittu vainossa omaisuutensa menettäneille seurakuntalaisille huonekaluja, siemenviljaa ja lannoitteita, jotta he pääsevät jälleen normaalin elämän alkuun.

Kirkkojen polttajat ovat nyt myös olleet oikeudessa tuomittavina. Osa pidätetyistä vapautettiin syyttöminä. Lievästi rikolliset tuomittiin paikallisissa oikeusistuimissa 5-25 vuoden vankeuteen. Vakavimmin syyllisiksi epäillyt on siirretty liittovaltion tuomioistuinten tuomittaviksi.

Aki Ameyassa

Aki on päässyt myös pariin kertaan käymään Ameyassa, jossa hän on viimeistellyt raamattukoulun suihkua, vessoja, vaihtanut ovien lukkoja ja tehnyt kaikkea korjaustyötä, johon ameyalaisten taidot eivät riitä.

Kesälomalle Suomeen olemme tulossa 16.7.
Monin lämpöisin terveisin Pirkko ja Aki

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>